Zowel kinderen als volwassenen komen in aanmerking voor een orthodontische behandeling.
Een verwijsbrief van uw tandarts is noodzakelijk om een afspraak te maken voor deze eerste raadpleging. Tijdens de raadpleging wordt nagegaan of een orthodontische behandeling nodig is.
Indien orthodontie nodig is, zal u een vervolgafspraak krijgen om de nodige gegevens te verzamelen om uw dossier op te kunnen starten. Tijdens deze afspraak worden er radiografies en gewone foto’s van het gelaat genomen om de juiste diagnose te kunnen stellen.
Deze diagnose wordt bij een derde afspraak overlopen door de orthodontist waarna er een behandelingsplan voorgesteld wordt. Op deze raadpleging zal de kostprijs van een behandeling besproken worden, het type(s) beugel(s), en de te verwachten behandelingstijd.
Indien het nog te vroeg is om orthodontie te starten, zien we je graag terug op controle na ten vroegste 6 maanden ten laatste 2 jaar.
De actieve behandeling is de eigenlijke orthodontische behandeling met beugels.
Aan de hand van de studie die gemaakt werd zal een behandeling voorgesteld en opgestart worden. Jouw gebit bepaalt welke soort beugel er nodig is. Je kan deze dus niet zomaar kiezen. Soms is er ook een combinatie van verschillende apparaten nodig om een functioneel en esthetisch resultaat te bekomen. In sommige gevallen is er ook chirurgie nodig gecombineerd met orthodontie.
Regelmatige controle van de apparatuur is belangrijk. Het is dan ook noodzakelijk dat de afspraken strikt worden nagekomen. Indien U vaak een afspraak verplaatst of niet nakomt kunnen we geen mooi resultaat bereiken en zal de behandelingduur verlengd worden.
Draag je apparatuur zoals wij adviseren. Dit is uitermate belangrijk om een goed resultaat te bereiken. In onze huisregels vindt je meer informatie omtrent ons beleid.
Een eindbeugel zal ervoor zorgen dat je bereikte eindresultaat behouden blijft. Tijdens deze raadplegingen controleren we je eindapparaat en de stand van de tanden zodat je van je mooi resultaat kan blijven genieten.
Behandelingen, die lange tijd in beslag nemen, worden overdag, m.a.w. tijdens de schooltijd gepland. Het ministerie van onderwijs geeft toestemming om orthodontische behandelingen tijdens de schooltijd door te laten gaan. Hiervoor krijgt u ook een afwezigheidsattest om dit te verantwoorden. Kortdurende behandelingen vinden zoveel mogelijk na schooltijd plaats, afhankelijk van de beschikbare plaatsen. Onze balieassistentes bekijken wat de mogelijkheden zijn voor u, maar prioriteit blijft de therapie zo correct mogelijk blijven opvolgen zoals voorgeschreven door uw orthodonte.
Op elke tand wordt een metalen (of keramisch) blokje gekleefd, ‘een self-ligating bracket’. Dit zijn de slotjes. Een orthodontische draad verbindt deze blokjes. Dit is een vast apparaat en is niet uitneembaar. Een excellente mondhygiëne is cruciaal voor dit type apparatuur. Dit type blokjes vervangt de oudere techniek waarbij de orthodontische draad wordt vastgezet met (gekleurde) elastiekjes.
Een powerbar in de orthodontie is een beugel die wordt gebruikt om specifieke tandbewegingen te bereiken. Het is een orthodontisch apparaat dat bestaat uit een horizontale metalen staaf die aan de boven- of onderkant van de tanden is bevestigd. De powerbar wordt vaak gebruikt om een overbeet te corrigeren door druk uit te oefenen op bepaalde tanden of groepen tanden.
De powerbar is ontworpen om krachten te verdelen en gerichte tandbewegingen mogelijk te maken. Het wordt meestal aangebracht in combinatie met andere orthodontische apparaten om een uitgebreid behandelingsplan te bieden. De orthodontist bepaalt het gebruik van een powerbar op basis van de specifieke behoeften van de patiënt en het gewenste behandelingsresultaat. Het doel is om een gezonde en goed uitgelijnde beet te bereiken.
Een linguale beugel, ook wel bekend als een binnenbeugel, wordt discreet achter de tanden geplaatst, waardoor deze onzichtbaar is voor het oog. Elk blokje van deze specifieke blokjesbeugel wordt op maat vervaardigd om nauwkeurig op de tanden te passen, en de draad wordt eveneens op maat gemaakt voor een gepersonaliseerde orthodontische aanpak.
Deze techniek geniet de voorkeur van volwassen patiënten vanwege de subtiele en onopvallende aard van dit type apparatuur. De linguale beugel biedt een esthetisch aantrekkelijke optie voor diegenen die orthodontische correcties wensen zonder dat dit zichtbaar is voor anderen
Deze orthodontische beugel maakt gebruik van strategisch geplaatste scharniertjes, zowel aan de linker- als rechterzijde van de mond, om de voorwaartse groei van de onderkaak te stimuleren. Dit gespecialiseerde systeem bevordert een doelgerichte correctie van de kaakgroei, met het oog op een optimale harmonie van het gebit.
Dit specifieke type apparatuur wordt doorgaans in combinatie met een vaste blokjesbeugel toegepast. De synergetische werking van deze orthodontische benadering zorgt voor een uitgebreide correctie, waarbij zowel de kaakgroei als de positionering van de tanden effectief worden aangepakt. Deze gecombineerde aanpak wordt nauwlettend afgestemd op de unieke behoeften van de patiënt om een optimale orthodontische resultaat te bereiken
De Beneslider biedt een moderne benadering binnen de orthodontie en dient tevens als een alternatief voor de traditionele buitenbeugel. Door het verschuiven van tanden naar achteren, ontstaat er voldoende ruimte, waardoor het noodzakelijke trekken van tanden of het gebruik van een buitenbeugel kan worden vermeden. Dit heeft als voordeel dat kostbare prothetische tandvervanging na orthodontische behandeling niet langer noodzakelijk is.
Het Rapid Palatal Expander (RPE) apparaat wordt ingezet voor een snelle verbreding van de bovenkaak, onder de voorwaarde dat de kaakgroei nog niet voltooid is. Het wordt toegepast wanneer er onvoldoende ruimte is voor de bovenste tanden. Bij dit type apparaat wordt de medewerking van de ouders vereist, omdat dagelijkse “open draaien” noodzakelijk is.
Hierdoor ontstaat er een aanzienlijke opening tussen de voorste tanden, waarna de tanden zich opnieuw positioneren nu er meer ruimte beschikbaar is.
De toepassing van dit apparaat vindt doorgaans plaats als een voorbereidende fase vóór de installatie van een vaste blokjesbeugel. Deze aanpak, waarbij ouders betrokken zijn, draagt bij aan een doeltreffende correctie van de bovenkaak en bevordert een optimale uitlijning van de tanden.
De Invisalign-behandeling vertegenwoordigt een vrijwel onopvallende methode voor het corrigeren van tandstand.
Dankzij geavanceerde digitale 3D-beeldvormingstechnologie wordt het volledige behandelingsplan zorgvuldig weergegeven, waarbij de oorspronkelijke positie van de tanden wordt getoond in contrast met de beoogde eindpositie.
Vervolgens wordt een op maat gemaakte reeks transparante aligners gecreëerd, specifiek ontworpen om de tanden geleidelijk te verplaatsen.
Deze aanpassing wordt gerealiseerd door het gebruik van discrete witte aanhechtingspunten, die tijdelijk op de tanden worden bevestigd.
Na het succesvol bereiken van het beoogde orthodontische resultaat bij hele jonge kinderen, wordt de retentiefase geïnitieerd. In deze fase wordt een Hawley-beugel ingezet als retentieapparaat om het eindresultaat te behouden. Vervaardigd uit hoogwaardige kunsthars wordt deze beugel nauwkeurig op maat gemaakt, met de mogelijkheid tot plaatsing tegen het gehemelte of de tong.
De op maat gemaakte Hawley-beugel staat garant voor een uiterst comfortabele pasvorm, wat bijdraagt aan het gemak en de tevredenheid van de patiënt tijdens het dragen van het retentieapparaat. Deze zorgvuldig ontworpen beugel speelt een essentiële rol in het handhaven van de bereikte orthodontische correcties op de lange termijn.
De orthodontische activator, ook bekend als de blokbeugel, is een uitneembaar apparaat dat doeltreffend bijtproblemen aanpakt. Of het nu gaat om overbeet, onderbeet of kruisbeet, deze activator herstelt een gebalanceerde beet en bevordert een gezond gebit.
Geschikt voor zowel kinderen als volwassenen, biedt de activator de flexibiliteit om bij te dragen aan een optimale ontwikkeling van het gebit bij jonge patiënten en subtiele correcties bij volwassenen. Het uitneembare ontwerp maakt het dragen comfortabel en bevordert een goede mondhygiëne.
Binnen de orthodontie spelen botverankeringsmethodes een cruciale rol bij het realiseren van succesvolle tandcorrecties. Verscheidene technieken, zoals minischroeven, platen en mini-implantaten, worden ingezet om stevige verankering in het kaakbot te bieden.
Deze methodes stellen orthodontisten in staat om gerichte krachten toe te passen, wat resulteert in efficiënte en precieze tandbewegingen. De diversiteit aan botverankeringsopties stelt professionals in staat om behandelingen op maat aan te bieden, waarbij patiënten kunnen profiteren van effectieve en comfortabele orthodontische zorg.
In specifieke orthodontische omstandigheden is er behoefte aan additionele verankering van apparatuur in het verhemelte. Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van miniscrews.
Onder lokale verdoving worden deze kleine schroefjes zorgvuldig door de orthodontist geplaatst.
Botankertjes, ook wel bekend mini-implantaten, zijn kleine, maar krachtige hulpmiddelen binnen de orthodontie. Deze mini-implantaten worden strategisch in het kaakbot geplaatst en dienen als stabiele verankering voor orthodontische behandelingen.
Ze bieden orthodontisten de flexibiliteit om complexe tandcorrecties uit te voeren, vooral in gevallen waar traditionele methoden tekortschieten. Ondanks hun bescheiden formaat spelen botankertjes een grote rol in het bereiken van optimale resultaten met minimale ongemakken voor de patiënt.
Doorgaans worden deze kleine, maar krachtige implantaten geplaatst door een MKA-chirurg (Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg) onder algemene anesthesie.
Na het succesvol rechtzetten van de tanden is het van cruciaal belang om hun nieuwe positie te behouden. Om deze stabiliteit te waarborgen, wordt doorgaans een retentiedraad aangebracht achter de voorste boven- en ondertanden. Deze retentiedraad is een fijn metalen draadje dat stevig wordt bevestigd aan vier tanden met tandheelkundige lijm.
De retentiedraad blijft doorgaans permanent in positie, waardoor het een constante ondersteuning biedt om de tanden op hun plek te houden.
Bovendien wordt er ook een transparante retainer voorzien, die gedurende de eerste vijf jaar na de orthodontische behandeling ‘s nachts gedragen dient te worden. Deze zorgvuldig ontworpen retentiesystemen dragen bij aan een langdurige stabiliteit en behoud van het bereikte orthodontische resultaat.
Mondhygiëne houdt de dagelijkse verzorging van de mond en het gebit in. Een goede mondhygiëne is noodzakelijk voor een succesvolle orthodontische behandeling.
Indien de mondhygiëne ondermaats is, kan er geen orthodontie gestart worden. Onze assistentes informeren jou hoe je deze kan verbeteren. Om vooruitgang goed op te volgen, krijg je minimaal 3 vervolgafspraken. Deze “poetscontroles” zorgen ervoor dat we stapsgewijs kunnen werken naar het opstarten van een behandeling.
Voor nieuwe patiënten die zich aanmelden vanaf 2025, vragen wij om een bewijs van goede mondhygiëne in te laten vullen door uw behandelende tandarts. Hiermee kunnen we de poetscontroles tot een minimum beperken.
Na plaatsing van apparatuur wordt de mondhygiëne ook bij elke afspraak gecontroleerd. Indien de mondhygiëne onvoldoende blijkt te zijn, kan dit permanente schade veroorzaken aan de tanden. Deze ‘white spots’ bijvoorbeeld zijn het gevolg van het herhaaldelijk negeren van onze poetsinstructies.
Andere veelvoorkomende gevolgen zijn het ontstaan van gaatjes en tandvleesontsteking.
Tot slot hameren wij op een gedisciplineerde mondhygiëne routine om uw behandeling ‘vlekkeloos’ te laten verlopen.
download hier het formulier voor volwassenen & kinderen